< Takaisin uutisarkistoon

Vuoden pakolaisnainen valittiin myös Ugandassa

Somalialainen Halima Ali-Ainte, 60, on Ugandan ensimmäinen vuoden pakolaisnainen. Suomen Pakolaisapu on palkinnut 15 kertaa pakolaisnaisen Suomessa ja päätti tänä vuonna myöntää palkinnon myös pitkäaikaisessa kohdemaassaan Ugandassa - maassa, jossa on yli 150 000 pakolaista.

halimajatarjapieni
Pakolaisavun Ugandan maajohtajaTarja Saarela-Kaonga luovutti Ali-Aintelle palkinnon. kuva: Mari Maasilta

 ”Samaan tapaan kuin Suomessa, myös Ugandassa palkinnolla halutaan nostaa suuren yleisön tietoisuutta pakolaiskysymyksistä.  Toisaalta sillä annetaan muille pakolaisille esikuva, joka osoittaa että myös pakolaisnainen voi olla vahva ja toimia aktiivisesti yhteisönsä hyvinvoinnin edistämiseksi”, Ugandan hankejohtaja Tarja Saarela-Kaonga kertoo. Valitsijaraatiin kuuluivat Suomen Pakolaisavun lisäksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Ugandan maahanmuuttoasioista vastaava ministeriö.

Perheenäiti pakeni yksin Ugandaan

Nakivalen pakolaisasutusalueella asuva Halima Ali-Ainte palkittiin omistautuneesta työstä muiden pakolaisten auttamiseksi. Ali-Ainte toimii vapaaehtoisena tulkkina ja johtaa kylänsä naiskomiteaa.  Lisäksi hän neuvoo ja opastaa seksuaalista väkivaltaa kokeneita naisia ja osallistuu kylän rauhankomitean työhön. Vielä kymmenen vuotta sitten Ali-Ainte ei kuitenkaan olisi uskonut päätyvänsä pakolaiseksi vieraaseen maahan.

Vaikka Ali-Ainte muistaa sodan varjostaneen elämää koko 2000-luvun, hänen arkeensa Mogadishussa kuuluivat kuitenkin talo, auto, työssäkäyvä aviomies ja 12 lasta. Pikkuhiljaa tilanne kaupungissa paheni, lapset piti lähettää turvaan maaseudulle ja aviomies sai surmansa. Lopulta Ali-Ainten oli paettava henkensä edestä ja sattumanvarainen bussikyyti toi hänet Ugandaan vuonna 2006.  Lapsistaan hän ei ole kuullut mitään sen koommin.

Kiitospuheessaan Ali-Ainte nosti esiin pakolaisasutusalueiden niukat terveydenhuoltoresurssit. "Nakivalen alueella on noin 55 000 asukasta, mutta vain yksi terveysasema ja muutama lääkäri. Myös tulkkien puute aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi synnytyksissä", Ali-Ainte totesi.

Työ helpottaa tuskaa

Arkisissa asioissa auttamisen lisäksi Ali-Ainte on yhteisössään aloitteentekijä, joka ei pelkää puuttumista arkoihinkaan asioihin. Nakivalessa asuvien kongolaispakolaisten mukaan Ali-Ainte on auttanut rauhanomaista konfliktinratkaisua eri maista tulevien pakolaisryhmien välillä.

”Jos näen somalialaisen ja kongolaisen lapsen tappelevan, otan yhteyttä heidän vanhempiinsa ja pyydän heitä keskustelemaan yhdessä lastensa kanssa. Meidän täytyy olla erityisen tarkkoja lasten suhteen. Heidän haavansa on parannettava, ennen kuin ne ovat liian syvät”, Halima Ali-Ainte painottaa.

halimapieni
Halima Ali-Aintelle työ on myös selviytymiskeino. Kuva: Mari Maasilta

Vapaaehtoistyölle omistautumisen Halima Ali-Ainte näkee myös selviytymiskeinona itselleen. “Jos olen yksin, muistot iskevät päälleni enkä pysty nukkumaan. On suorastaan helpotus, että minulla on koko ajan työtä”, Halima sanoo.

Koulutus parantaa pakolaisnaisten asemaa

Suomen Pakolaisapu on ainoa kansainvälinen järjestö Ugandassa, joka on erikoistunut aikuiskoulutukseen pakolaisten parissa. Koulutusten tavoitteena on tarjota pakolaisille mahdollisuuksia parantaa itse elintasoaan ja vähentää siten köyhyyttä. Koulutuksissa pakolaisia valmistetaan myös tulevaan kotimaahan paluuseen.

”Valtaosa pakolaisista, ja siten myös kurssiemme osallistujista, on naisia. Naisten kouluttaminen vaikuttaa suoraan koko perheen hyvinvointiin ja erityisesti lasten tulevaisuuteen. Monet naiset eivät kuitenkaan tiedä vaikutusmahdollisuuksistaan − siksikin juuri esimerkillisen pakolaisnaisen valitseminen on täällä monella tapaa merkityksellistä”, toteaa Tarja Saarela-Kaonga.

Lisätietoja ja kuvapyynnöt: tiedottaja Katri Aalto puh. 045 1333 803 / Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

UUTISET | arkisto >