< Takaisin uutisarkistoon

Lukutaidon ylistys

Kansainvälistä lukutaitopäivää 8.9. juhlittiin useissa maissa. Sierra Leonen Bossa lukutaito oli esillä juhlapuheissa, radiolähetyksissä ja jopa näytelmässä. Helsingissä julkistettiin kirja, joka tarkastelee lukutaito-opetuksen vaikutuksia erityisesti naisille ja rauhan rakentumiselle.

Lukutaidon ylistys 1
Sierra Leonessa vain 37 prosenttia väestöstä on lukutaitoisia ja lukutaitopäivää juhlitaan suuresti.


"Minä olin perheeni ainoa tyttö. Kun veljeni menivät kouluun ja oppivat lukemaan, minä tein töitä kotona. Minua vähäteltiin perhepiirissä ja mieheni kohteli minua huonosti. Lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen on muuttanut tilannettani huomattavasti. Mieheni on alkanut kohdella minua kunnioittavammin.

Me lukutaitoryhmäläiset puhumme sen puolesta, että kaikki pistäisivät lapsensa kouluun. Kun naisia koulutetaan ja heille annetaan mahdollisuus, he voivat tehdä ihmeitä kuten minä täällä puhumassa teidän kaikkien edessä.”

Näin puhui nuori nainen Amie Kposowa Dodon kylän lukutaitoryhmästä Bossa järjestetyssä Kansainvälisen lukutaitopäivän tilaisuudessa.

Lukutaidon ylistys 2
Amie Kposowa puhui tilaisuudessa naisten kouluttamisen puolesta.

Suomen Pakolaisavun, Sierra Leonen opetusministeriön ja PAMOJAN järjestämässä tilaisuudessa puhuivat myös eteläisen alueen ministeri sekä järjestöjen ja lukutaitoryhmien edustajat. 

Puheissa painotettiin aikuislukutaito-ohjelmien tarpeellisuutta Sierra Leonessa, jossa ainoastaan 37 prosenttia väestöstä osaa lukea. Kansalaisjärjestöjen ja ulkomaisten avunantajien rooli on yhä keskeinen, sillä vain 0,03 prosenttia opetusministeriön budjetista ohjataan aikuiskoulutukseen.

Järjestöt vetosivat puheissaan myös yrittäjiin, jotka lukutaitotoimintaa tukemalla voivat laajentaa asiakaskuntaansa. Erityisesti puhelinoperaattorit ovat todistetusti saaneet lisää asiakkaita lukutaitoisuuden kasvaessa.

Tilaisuudessa nähtiin myös lukutaitoryhmäläisten valmistama näytelmä, jossa lukutaidoton äiti ei halunnut päästää tyttäriään kouluun vaan vaati heidät mukaansa pellolle.

Näytelmässä äiti sai matkapuhelimensa kautta rahalähetyksen ja pyysi lukutaitoisen naapurinsa apua sen vastaanottamisessa. Naapurin onnistui kuitenkin ohjata rahat itselleen. Tapauksen myötä äidin asenne tyttärien lukutaito-opetusta kohtaan muuttui myönteisemmäksi.

Juhlatilaisuuden lisäksi Pakolaisavun kumppaniradiot Kiss FM ja Radio Bintumani käsittelivät lukutaitopäivää lähetyksissään.

Lukutaitopäivä Kiasmassa

Helsingissä lukutaitopäivää juhlittiin kirjanjulkaisutilaisuudella. Kiasman ala-aulassa julkistettiin Mirjami Rustaniuksen teos Kirjoittamalla näkyväksi: lukutaito, naiset ja rauha Sierra Leonessa, joka pohjautuu Rustaniuksen kenttätutkimukseen aikuisten lukutaitoryhmissä Sierra Leonessa.

Lukutaidon ylistys 3
Mirjami Rustanius kertoi kirjastaan Kiasmassa lukutaitopäivänä.

Tilaisuudessa puhunut Rustanius totesi, että rauhan vahvistamiseksi ja tulevien konfliktien ennaltaehkäisemiseksi Sierra Leone tarvitsee oikeutensa sekä vaikutusmahdollisuutensa tuntevia miehiä ja naisia. Lukutaitoryhmiin osallistuneet naiset olivat Rustaniuksen mukaan voimaantuneet aktiivisiksi toimijoiksi ja yhteisöjensä kehittäjiksi.

”Moni kertoi, että lukutaitoryhmään osallistumisen myötä heistä on tullut näkyviä yhteisössään", Rustanius kuvaili lukutaidon oppimisen aiheuttamaaa muutosta naisissa.

Pakolaisavun julkaisema kirja tarjoaa myös tietoa sisällissodasta toipuvasta Sierra Leonesta ja osallistavasta REFLECT-opetusmenetelmästä.

YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään vuosittain 8.9. Vuonna 2011 lukutaitopäivän teemana oli lukutaito ja rauha.

Mirjami Rustaniuksen kirjan Kirjoittamalla näkyväksi: lukutaito, naiset ja rauha Sierra Leonessa voi tilata toimituskuluja vastaan osoitteesta Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen .


UUTISET | arkisto >