< Takaisin uutisarkistoon

Tiskiteline ja pyykkinaru vähentävät sairauksia

Bongeyan kylässä ollaan tyytyväisiä. Kyläläiset ovat ottaneet käyttöönsä uusia tapoja ja sairaudet ovat vähentyneet selkeästi.

IMG 0762-pieni
Kun pyykit laitetaan maan sijaan narulle kuivumaan, vältytään kiusallisilta ihomadoilta. Kuva: Katri Aalto / Suomen Pakolaisapu

Lukutaitoryhmien ideana ei ole pistää maaseudun kylien aikuisia pänttäämään kielioppia, vaan saada heidät kokoontumaan, pohtimaan yhteisön kannalta tärkeitä asioita - ja vaikuttamaan niihin. Ryhmän ohjaajan tehtäväksi jää keskustelun johtaminen ja toisaalta käsiteltävään aiheeseen liittyvien sanojen opettaminen. Kirjoittamaan ja lukemaan opitaan siis kyläläisille merkityksellisten aiheiden kautta.

Bongeyassa harmia olivat aiheuttaneet muun muassa kiusalliset iho- ja suolistomadot. Lukutaitoryhmässä keskusteltiin matojen alkuperästä ja päädyttiin pohtimaan ratkaisua niiltä välttymiseen. Lukutaitoryhmäläiset päättivät ripustaa pyykit narulle kuivumaan. Samaten tiskeille rakennetiiin puusta kuivaustelineitä. Huussien ulkopuolelle kyläläiset rakensivat vesipisteitä käsienpesua varten. Huomattuaan näiden toimenpiteiden vaikutuksen perheidensä terveyteen lukutaitoryhmäläiset menivät puhumaan aiheesta kyläpäällikön kanssa. Nyt kylässä on sääntö, jonka mukaan jokaisen perheen tulee noudattaa näitä käytäntöjä ja sääntöä rikkovan tulee maksaa sakkomaksu.

DSC 1206-pieni
Turvallista äitiyttä käsittelevän tunnin aikana oppilaat kirjoittavat raskauteen liittyvää sanastoa vihkoihinsa. Kuva: Mirjami Rustanius

Toinen kylän naisia huolettanut seikka oli naisten raskauden aikainen hyvinvointi. Niinpä lukutaitoryhmässä käsiteltiin myös turvallista äitiyttä. Sierra Leonen lainsäädännön mukaan äidit ja alle viisivuotiaat lapset voivat käydä ilmaiseksi terveysasemilla, mutta tämä ei kuitenkaan ole tuhansien lukutaidottomien naisten tiedossa. Ryhmässä opittiin raskaudenaikaisesta ruokavaliosta ja toisaalta miehetkin saivat kuulla, että naisten työntekoa on vähennettävä raskauden loppuvaiheilla. Nyt naisten käynnit kuuden kilometrin päässä sijaisevalla klinikalla ovat selvästi lisääntyneet.

Suomen Pakolaisapu on levittänyt aikuisten lukutaito-opetustoimintaa Sierra Leonessa yhdeksän vuoden ajan. Vuonna 2011 tehdyn arvion mukaan paikallisten kumppanijärjestöjen osaaminen oli selkeästi vahvistunut ja vastuuta lukutaitoryhmien koordinoimisesta siirrettiin yhä enemmän niille. Seuraavan kolmen vuoden aikana Pakolaisapu keskittyy paikallisen kattojärjestön PAMOJA:n tukemiseen, jotta se voi vastaisuudessa jatkaa sitä koulutus- ja vaikuttamistyötä jota Pakolaisapu on Sierra Leonessa tehnyt.


UUTISET | arkisto >