< Takaisin uutisarkistoon

Liberia: Pakolaisperhe rakensi ekolieden

Joulukuussa 2010 Tabel Sable pakeni vaimonsa ja tyttärensä kanssa Norsunluurannikolta naapurikylän jouduttua hyökkäyksen kohteeksi. Sable arvioi perheensä joutuvan asumaan Liberian puolella vielä pitkään, koska tilanne rajan takana ei näytä selvinneen.

Bemwean kylästä paetessaan Sablen perhe pystyi ottamaan mukaansa vain vähän vaatteita. Muiden pakolaisten kanssa he kävelivät pitkän matkan osin tiheän metsä halki.  Lopulta he ylittivät rajajoen pienellä kanootilla. Liberian puolella Sablet ohjattiin Butuuon kylään, jossa heidät kirjattiin UNHCR:n pakolaisrekisteriin.

Liberia Pakolaisperhe 1
Tabel Sable ja Laygueh Sable viimeistelevät ekoliettä.

UNHCR valmisteli tuolloin pakolaisleiriä kauemmaksi rajasta, mutta Tabel Sable päätti jäädä perheensä kanssa rajan tuntumaan Buelayn kylään, jossa asui samaa kieltä puhuvia liberialaisia ja aikaisemmin saapuneita Norsunluurannikon pakolaisia.  Heidän joukosta Sable löysi myös sukulaisiaan.

Kyläläiset vastaanottivat pakolaiset ystävällisesti, tarjosivat heille ruokaa ja jakoivat keittovälineitä. Perhe ohjattiin pieneen taloon, jossa majoittui toistakymmentä pakolaista. - Aikaisemmin kylään saapuneet pakolaiset olivat saaneet hätäaputarvikkeita myös UNHCR:ltä, mutta sittemmin kylässä asuvat eivät ole vastaanottaneet avustusta miltään järjestöltä, Sable kertoo.

UNHCR:n tietojen mukaan marraskuun 2010 presidentinvaaleista aiheutuneen konfliktin seurauksena Norsunluurannikolla on yhä yli 300 000 maansisäistä pakolaista ja ympäröivissä maissa yli 200 000 pakolaista.

Liberia Pakolaisperhe 2
Sablen perhe ja valmis ekoliesi. Keskellä oik. Vonyezon Sable, Tabel Sable ja Laygueh Sable.

Muiden pakolaisten tavoin Tabel Sable ja tämän vaimo Vonyezon Sable osallistuvat kylän maanviljelytyöhön. Kyläläiset maksavat pientä korvausta pelloilla tehdystä työstä ja sen avulla Sable pystyy ostamaan saippuaa ja ruokatarvikkeita.

Pakolaisavun ekoliesihankkeen kenttäryhmä saapui Buelayn kylään kesäkuussa ja Sable osallistui vaimonsa kanssa tilaisuuteen, jossa esiteltiin puuta säästävää liettä. Koko perhe osallistui myöhemmin järjestettyyn koulutuspäivään, jonka aikana he oppivat, kuinka rakentaa kaksipaikkainen liesi termiittipesän mullasta ja hiekasta.

Kyläläiset ja pakolaiset rakensivat pikaisesti yli 70 liettä kylään. Sablen perhe seuraili liesien käyttöä, keskusteli käyttäjien kanssa, ja päätti sitten valmistaa omansa.

Yhdessä viereisissä taloissa asuvien kanssa Sablet saivat käyttöönsä Pakolaisavun kylälle luovuttamat työkalut pariksi päiväksi, ja pian naapurustoon valmistui talkootyöllä kuusi ekoliettä. Perheet alkoivat myös heti valmistaa yksinkertaisia keittokatoksia niiden suojaksi.

Uutiset väkivaltaisuuksista ja rajan takana liikuskelevista ryöstelijäryhmistä pelottavat Sablea, eikä Norsunluurannikolle palaaminen tunnu vielä turvalliselta. Sable ei halua mennä kotiin ennen kuin on varma siitä, että hänen perheensä ei joudu pakenemaan uudestaan.

Teksti Markku Vesikko, Liberian maajohtaja
Kuvat Benedict Roberts

UUTISET | arkisto >