< Takaisin uutisarkistoon

Rosen oppilaana on myös oma äiti

Rose T. Freeman valmistui lukiosta vuonna 2010. Pian hän aloittaa työn aikuisten lukutaitoryhmän ohjaajana kylässään Saah Townissa.

IMG 1762
Rose T. Freeman osallistui lukutaito-ohjaajien koulutukseen Daniels Townissa.

Rose on iloinen, että tuli valituksi kylänsä lukutaitopiirin ohjaajaksi. Hän kertoo, että naisten pieni määrä ohjaajien joukossa selittyy yksinkertaisesti sillä, että niin pieni osa naisista on käynyt koulussa ja osaa lukea. Samasta syystä myös suuri osa lukutaitoryhmien osallistujista on naisia. Yksi Rosen tulevista oppilaista onkin hänen oma äitinsä.

Suurin osa Rosen kylän väestä  hankkii elantonsa myymällä viljelemiään tuotteita, mutta moni heistä ei osaa laskea. "Laskutaidosta tulee olemaan heille suurta hyötyä", Rose painottaa ja lisää, että köyhien on mahdollista työllistyä myös muuten, kun he osaavat luku- ja laskutaidon perusteet.

Rose oli Liberian sisällissodan aikana paossa maansisäisten pakolaisten leirillä. Kun hänen perheensä palasi kotikylä Saah Town oli rauniona ja koulu oli tuhottu.  Nykyäänkin kylän lapset joutuvat kävelemään lähikylässä sijaitsevaan kouluun.

Lukutaito-ohjaajien koulutuksessa Rose on juuri pitänyt ensimmäisen harjoitustuntinsa muille opiskelijoille. Hän sai hyvää palautetta taulutyöskentelystä, mutta kritiikkiä siitä, ettei yrittänyt saada luokkaa osallistumaan harjoituksiin tarpeeksi. 

"Lukutaitoryhmään osallistuvilla aikuisilla ei ole aiempaa kokemusta opetustilanteesta, ja he voivat tuntea itsensä epävarmoiksi. Siksi on tärkeää kannustaa oppilaita osallistumaan aktiivisesti opetukseen", Rose kertoo koulutuksen ensimmäisenä päivänä oppimiaan asioita.


Liberian pitkä sisällissota päättyi vuonna 2003. Maan aikuisväestöstä 73 prosenttia on lukutaidottomia ja yleisesti matala koulutustaso hidastaa kehitystä. Suomen Pakolaisapu järjestää Liberiassa aikusten lukutaito-opetusta. Pakolaisavun ja NAEAL:in yhdessä tuottamaa lukutaito-ohjelmaa ja opetusmateriaalia hyödyntävät myös useat muut liberialaiset järjestöt. Vuonna 2011 aikuislukutaito-ohjelman piirissä opiskeli yhteensä 8000 aikuista.

Teksti ja kuva: Katri Aalto

UUTISET | arkisto >