< Takaisin uutisarkistoon

Kirjabloggarit mahdollistivat lukutaito-opetuksen kymmenille

Kesä on kirjojen lukemisen aikaa. Moni odottaa jo innokkaasti lomakautta, jolloin pääsee purkamaan omaa kirjalistaa ja uppoutumaan kirjojen maailmaan. Kirjabloggarit näyttivät viime vuonna, että kirjojen lukemisella voi olla joku muukin merkitys. Kirjabloggarit lähtivät Pakolaisavun lukuhaasteeseen mukaan. He lukivat mahdollisimman monta kirjaa viikossa ja haastoivat lukijansa lahjoittamaan jokaisesta luetusta kirjasta haluamansa summan lukutaitotyöhön. Kampanjalla kerättiin yhteensä 1415 euroa, mikä mahdollistaa lukutaitokoulutuksen 27 pakolaiselle ja paluumuuttajalle.

Nakivale kongolaiset pieni

Kampanjaa järjesti yhdessä Pakolaisavun kanssa Kirjainten virrassa -bloggari Hanna Pudas.

-          Halusin lähteä mukaan kampanjaan monestakin syystä. Tiesin kirjabloggaajien innostuvan tämän kaltaisesta yhteisöllisestä lukemisesta ja hyväntekeväisyystyöstä. Se oli uudenlainen tempaus ja tarkoitus oli hyvä. Kirjabloggaaminen on helppoa, ja blogien avulla voi tavallaan kuulua yhteisölliseen, virtuaaliseen lukupiiriin. Lukutaitokampanja sopi blogien aihealueeseen, ja saimme paljon hyödyllistä materiaalia ja tietoa kampanjasta etukäteen. Ketään ei tarvinnut maanitella mukaan.

Pudaksen innoittamana mukaan lähti 32 bloggaria, jotka kaikki toivat kampanjaa esiin omassa blogissaan ja haastoivat ihmisiä levittämään lukutaitoa.

-          Jokainen meistä sai valita lukemansa teokset ja itselle sopivan lukutahdin, joten varsinaiset kampanjasäännötkään eivät olleet liian tiukkoja. Jokainen sai kirjoittaa omalla tyylillään, ja moni tulikin pohtineeksi lukutaidon merkitystä ja sitä, miksi halusi olla mukana tukemassa lukutaitotyötä. Minulle itselleni oli tärkeä saada tuoda blogissani esiin myös jotain uudenlaista hyvää, joka silti liittyy lukemiseen ja kirjallisuuteen. Lukemisen tärkeydestä ja kirjojen merkityksestä puhumme kaiken aikaa, se on tärkeä sanoma siitäkin syystä, että bloggaamme vapaaehtoisesti harrastuspohjalta.

Kun lahjoitusten päälle lisätään vielä ulkoministeriön tuki, tarkoittaa keräys 9400 euroa kohdemaihimme työhön. Näin ollen kampanjan vaikutus on myös paljon suurempi.

-          Vaikka uskoin kampanjaan, yllätyin silti, kuinka paljon saimme yhdessä aikaan. Bloggauksia ja keräyssivua jaettiin ahkerasti, ja porukalla iloitsimme siitä, kuinka nopeasti pääsimme tavoitteeseen. Itse asiassa ennen kuin lukukampanjamme varsinaisesti edes alkoi. Kirjablogeja kyllä luetaan paljon, mutta eivät ne silti ole suosituimpien aihealueiden joukossa. Siitäkin syystä oli todella hieno huomata, kuinka paljon hyvää voimme tehdä yhdessä. Minua miellytti myös se, ettemme kilpailleet toisiamme vastaan ja yrittäneet kerätä yksittäisinä bloggajina rahaa. Kotimaisten kirjablogien voima on yhteisössä, ja se näkyi tuloksessakin.

Pakolaisapu kiittää kirjabloggareita ja kaikkia osallistuneita tuesta. Kampanjan avulla 180 ihmistä pääsi lukutaitokoulutukseen.  

UUTISET | arkisto >